Hypotheek meenemen bij verhuizing

Lees hieronder meer over onder andere onderwerpen als hypotheek meenemen bij nieuwe woning en wat de regels zijn wat betreft een hypotheek meenemen bij een nieuwe woning. Maar ook als u een hogere hypotheek nodig heeft, vindt u hier de juiste informatie.

Hypotheek meenemen bij nieuwe woning

In sommige situaties kunt u uw huidige rentecontract en hypotheekvorm meenemen naar uw nieuwe huis als u van plan bent om een nieuwe woning te gaan kopen. Soms kan dit voordelig zijn, namelijk op het moment dat de rente gunstig is of wanneer u deze hypotheekvorm zelf graag wilt behouden.

Regels hypotheek meenemen nieuwe woning

Als u binnen 6 maanden na de verkoop van uw woning een nieuwe hypotheek wilt gaan afsluiten, kunt u uw rentecontract meenemen. Hierdoor blijft de rente hetzelfde voor het overige van de rentevast periode. Maar let op, want dat geldt alleen voor het bedrag dat u geleend heeft voor uw voormalige woning. Wanneer dat uw rentecontract is, kunt u bekijken of u kunt het meenemen. Vaak wordt dit gedaan en geprobeerd wanneer deze rente aantrekkelijker is dan de huidige hypotheekrente. Een hypotheekadviseur kan voor u berekenen of het meenemen van een rentecontract aantrekkelijk is.

Rentecontract meenemen na scheiding

Ook na een echtscheiding kunt u een rentecontract meenemen. Hiervoor geldt vaak dat u allebei een deel daarvan mee moetnemen, maar dit is ook afhankelijk van de hypotheek en waar u deze af hebt gesloten.

Aflossingsvrije hypotheek of spaarhypotheek meenemen

Vanaf 2013 is de rente bij een nieuwe hypotheek vaak alleen aftrekbaar op het moment dat u kiest voor de lineaire of een annuïteitenhypotheek. Daarbij gelden de volgende regels:

Hogere hypotheek nodig?

Het kan natuurlijk ook zijn dat u een hogere hypotheek nodig heeft voor uw nieuwe woning. In dat geval kunt u dus buiten het huidige hypotheekbedrag om een nieuwe, extra hypotheek afsluiten. Daarbij kunnen er verschillende mogelijkheden aantrekkelijk zijn. Het kan ook interessant zijn om de gehele hypotheek over te sluiten. Een hypotheekadviseur kan dit voor u het beste uitzoeken, berekenen en u daarin adviseren. Er kunnen altijd meerdere geldverstrekkers naar kijken zodat u de informatie en tarieven met elkaar kunt vergelijken. Of u kiest voor een onafhankelijke hypotheekadviseur, deze vergelijkt zelf álle geldverstrekkers in heel Nederland.

Woning verkopen en hypotheek

Als u van plan bent uw huidige woning te verkopen, dan is het vaak mogelijk om uw hypotheek boetevrij af te lossen. Maar ook dat is afhankelijk van de voorwaarden. Als je bijvoorbeeld kijkt naar een budgethypotheek of voordeelhypotheek, dan zie je dat je bij deze twee hypotheekvormen vaak wel een boeterente moet betalen.

Hypotheek en verhuizen

Als u een hypotheek heeft afgesloten en binnenkort wilt gaan verhuizen, dan zijn er twee mogelijkheden:

De keuze die u hierin maakt is afhankelijk van de situatie. Ons advies is om voor uw situatie advies in te winnen, zodat u advies op maat krijgt. Hierdoor weet u beter wat in uw situatie het beste is. Als u gaat verhuizen dient u naar veel facetten te kijken, maar zeker naar het financiële aspect. Dat is uiteraard het allerbelangrijkste in deze situatie. 

Hypotheek meenemen naar nieuwe woning

Wanneer u de hypotheek van uw oude woning mee wilt nemen naar uw nieuwe woning gaat het niet echt over de hypotheek zelf, want deze is verbonden aan uw oude woning. Het gaat daarentegen over de voorwaarden zoals bijvoorbeeld de rente. Op het moment dat u over een hypotheek beschikt met voor u gunstige voorwaarden, welke dus aansluiten bij uw wensen, eisen en behoeften, dan kunt u de hypotheek mee laten verhuizen. Daarbij is een laag rentepercentage een van die gunstige voorwaarden.

Verhuizen naar duurdere woning

Op het moment dat u gaat verhuizen naar een duurdere woning, dan is het bedrag van uw oude hypotheek te laag. Daarmee kunt u de nieuwe woning niet financieren. Hiervoor heeft u dus nog een leningdeel nodig. Dit is dan de tweede hypotheek die u af gaat sluiten. De keuze daarin is dan wel wat beperkter. De meeste hypotheekverstrekkers sluiten namelijk niet graag een tweede hypotheek af en zeker niet wanneer de eerste hypotheek bij een andere maatschappij loopt. Het zal dus moeilijker zijn om een geschikte hypotheekverstrekker te vinden die met u in zee wil gaan. 

Aandachtspunten hypotheek meenemen na verhuizing

Als u wilt gaan verhuizen en u uw hypotheek mee wilt nemen, dan is het van belang goed te bekijken wat voor u het meest aantrekkelijk is:

 

Terug naar overzicht

Boete bij het oversluiten van uw hypotheek

Een van de belangrijkste kosten bij het oversluiten van uw hypotheek is vaak de boeterente. In veel hypotheken is een boete clausule opgenomen Lees artikel

Nationale Hypotheek Garantie

De Nationale Hypotheek Garantie wordt ook wel afgekort als NHG. Als u kiest voor de Nationale Hypotheek Garantie, dan bent u zeker van een verantwoorde en b Lees artikel

Een Duitse hypotheek in Nederland afsluiten

U bent bezig met het zoeken naar een geschikte en goedkope hypotheek voor uw nieuwe woning af te sluiten. Op begeven moment ontdekt u dat u v Lees artikel

Lineaire hypotheek

Bij een hypotheek met lineaire aflossing lost u periodiek gedurende de hele looptijd van de lening een vast bedrag af. Door de periodieke aflossingen nemen de r Lees artikel

Hybride hypotheek

Een hybride hypotheek is een mix van een moderne levenhypotheek en een spaarhypotheek. Het is mogelijk om zelf vast te stellen hoeveel u wilt sparen en hoeveel u Lees artikel

Rentestanden

Als u op zoek bent naar een koopwoning of al een huis op het oog heeft, dan is het van belang dat u gaat kijken naar de actuele hypotheekrente. De Lees artikel